Oczekując lata, każdy wypatruje najbardziej ładnej pogody oraz świeże i pyszne warzywa. Największą popularnością cieszy się zielony ogórek. Jest to zrozumiałe, ponieważ jest niskokaloryczny, jego smak orzeźwia oraz posiada wiele składników odżywczych. Świeży sok z tego warzywa działa detoksyfikująco na cały organizm.

Wiele osób jednak przed spożyciem ogórka obiera go ze skórki. Warto jednak zwrócić uwagę, że to właśnie tam znajdziemy ogromną ilość cennych właściwości. Znajduje się tam duża ilość błonnika. Reguluje on nasz system trawienny i chroni nas przed otyłością, cukrzycą i zaparciami, warto więc zadbać o jego regularne dostawy.

Zielony ogórek posiada również dużą ilość witaminy K, która jest odpowiedzialna za krzepnięcie krwi oraz aktywowanie białek odpowiedzialnych za uwapnianie krwi. Badania wykazały, że działa również przeciwnowotworowo. Większość tej witaminy znajduje się w skórce ogórka.

Co ciekawe, w skórce znajdziemy również dużą ilość beta-karotenu. Wspomaga on funkcjonowanie wzroku, mimo iż znany jest głównie ze wspomaganiem opalania. Przekształca on się w witaminę A, która jest składnikiem barwnika wzrokowego w siatkówce.

Zielony ogórek jest bardzo mało kaloryczny – niezależnie czy ze skórką czy bez. Przy okazji wzbudza on uczucie sytości i zmniejsza chęć jedzenia. Jeśli więc ktoś zamierza szybko i zdrowo stracić na wadze, to ogórek wydaje się być w tym idealnym pomocnikiem.

  • 5 zasad zdrowego odżywiania

    Zdrowe odżywianie polega na regularnym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych skł…
  • 5 porad dla początkującego biegacza

    Bieganie to sport dla każdego. Biegają osoby, które pamiętają Igrzyska Olimpijskie w Helsi…
Załaduj więcej podobnych artykułów
Załaduj więcej Redaktor
Załaduj więcej Zdrowie
Komentowanie jest wyłączone

Sprawdź także

Czego dowiemy się od lekarza medycyny pracy?

Czego możemy się dowiedzieć, od lekarza medycyny pracy? Czy powinniśmy nie tylko martwić s…